Reîmprospătează-ți stilul - vezi noile sosiri! 🎄🎀 -40% la produsele selectate. Folosește codul: LELOSI40 🎀🎄 25% reducere pentru fiecare a doua unitate din coș! Folosește codul: LELOSI25

Importanța exercițiilor fizice în timpul sarcinii

La evenimentul online „Okrogli trebuščki”, care a avut loc pe 14 martie 2024, Alja Malis, fondatorul Vadbena Klinika și specialist în mișcare și respirație, a prezentat în numele mărcii noastre LELOSI, subliniind beneficiile cheie ale activității fizice în timpul și după sarcină. Ea a împărtășit sfaturi valoroase despre cum să rămâni activă în această etapă a vieții.

Cât de active ar trebui să fie în mod ideal femeile însărcinate?

Alja Malis, fondatoarea Vadbena Klinika și specialist în mișcare și respirație, a remarcat că majoritatea femeilor însărcinate încep să facă exerciții în al doilea trimestru, dar este indicat să începem mai devreme, deoarece exercițiile sunt complet adaptate lor și pentru că corpurile noastre sunt în general concepute pentru mișcare, chiar și în timpul sarcinii. ''În general, stăm mult și suntem în posturi forțate. Acest lucru devine și mai pronunțat în timpul sarcinii. Prin urmare, trebuie să înceapă să se miște cât mai curând posibil într-o manieră adecvată, deoarece acest lucru le avantajează atât pe ele înșiși, cât și poziționarea bebelușului.'' Desigur, este bine ca femeile să fie active chiar înainte de aceasta. Ea le-a sugerat femeilor însărcinate să meargă mult, să mediteze și să facă câteva exerciții de întindere. Exercițiile sunt doar cireașa de pe tort.

La Vadbena Klinika, femeile însărcinate nu vor face abdomene sau ridica greutăți, ci se vor alătura unui program special de pregătire a corpului pentru naștere. Ele ajută, de asemenea, cu diverse probleme - dureri pelvine și altele. Pentru cele care fac exerciții fizice, recuperarea după naștere poate fi și mai rapidă.

Ea a împărtășit experiența ei personală. În timpul primei ei sarcini, nu a fost foarte activă și nici nu făcea mult exerciții fizice; de fapt, atunci a început prima călătorie în fitness. Și într-adevăr, a avut o mulțime de probleme. În timpul celei de-a doua sarcini, aproape la 40 de ani, nu s-a confruntat cu nicio durere pentru că era activă.

Care sunt cele mai frecvente greșeli în exerciții fizice pe care le fac femeile însărcinate?

Alja Malis a subliniat că cea mai frecventă greșeală este să începeți exercițiul prea târziu. O altă greșeală este că cei care frecventează deja o sală de sport sau o altă formă de exercițiu continuă cu aceeași rutină. Exercițiile, însă, nu sunt adaptate. Ar putea fi mai bine să nu faceți abdomene, fandări, exerciții excesiv de obositoare sau să ridicați greutăți. Ea a menționat, de asemenea, că exercițiile cardiovasculare solicitante nu sunt recomandate, sau ar trebui să fie la un nivel în care să poată vorbi și să respire pe nas fără să-și scape prea mult respirația.

''În primul trimestru (chiar și în prima lună), are loc așa-numita organogeneză, unde are loc formarea organelor, iar în acest moment, ceea ce se întâmplă cu gravida este foarte important. Nu trebuie să exagereze, deoarece exercițiul este stres. — este un stres bun Când ne refacem, când ne regenerăm după exerciții, mușchii devin mai puternici. Totuși, exercițiul în sine eliberează adrenalină, cortizol, care poate afecta dezvoltarea bebelușului.''

Când este recomandat să începeți exercițiile fizice după naștere?

O femeie poate începe să facă exerciții după un examen ginecologic, care are loc la șase săptămâni după naștere. Apoi, li se spune dacă totul este în regulă. Cu toate acestea, medicul ginecolog nu verifică starea mușchilor planșeului pelvin, starea de separare a mușchilor abdominali sau cât de mult s-ar fi putut lăsa organele. Nu se iau în considerare diferențele, dacă are peste 40 de ani sau abia 20, dacă a avut gemeni sau alăptează, dacă a avut dureri pelvine în timpul sarcinii sau cezariană. Există numeroase variabile de luat în considerare. Expertul a spus că de fapt, o femeie poate începe să facă exerciții în prima zi după naștere, dar asta înseamnă să facă exerciții de respirație. Acestea sunt exerciții în care mușchii profundi sunt activați doar prin respirație. În primele șase săptămâni, ele învață și cum să se ridice corect din pat, cum să ridice corect un copil. Chiar și atunci când ne ridicăm, ne luptăm cu gravitația. Ele trebuie să se ridice corect și să efectueze „babyhandling”. Modul corect este să expirați înainte de a vă ridica. Și toate acestea se pot face în primele șase săptămâni. Când primesc undă verde, ea le recomandă să participe la exerciții postnatale, nu extreme, mai ales în perioada în care încă alăptează. Deși s-ar putea să nu simtă consecințe imediate, ea sfătuiește să nu fie exerciții extreme, deoarece pot duce la probleme, inclusiv prolaps de organe pelvine, incontinență sau dureri de spate, în timpul sau după sarcinile ulterioare.

Cum poate o mamă să verifice ea însăși diastază?

Alja Malis a spus că ar putea observa că burta lor rămâne mare mult timp după naștere, de parcă ar fi încă în luna a treia, a patra de sarcină. Seara, burta este mai mare. Ele pot face un test stând în picioare sau în genunchi, aplecându-se pe spate și privind în jos pentru a vedea dacă burta se vede. Acesta este unul dintre semne. Uneori, pielea încrețită de pe abdomen este vizibilă, ca și cum nu ar face parte din abdomen și atunci s-ar putea gândi că ceva nu este în regulă. Un alt semn este senzația de lipsă de forță, în special atunci când ridicați sau transportați un copil.

Ce exerciții pot fi efectuate în timpul unei sarcini cu risc ridicat?

În timpul prelegerii, au participat și femei însărcinate și au adresat expertului întrebări interesante. Una dintre ele s-a interesat dacă ar putea efectua și exerciții în timpul unei sarcini cu risc crescut. Medicii ginecologi nu recomandă exercițiile fizice, dar potrivit lui Alja Malis, acest lucru ar putea fi și mai rău. Într-adevăr, ei nu știu ce exerciții ar fi potrivite și care nu, așa că preferă să spună că nu există un exercițiu potrivit. Totuși, la Vadbena Klinika au și exerciții pentru femeile cu risc crescut, care pot fi efectuate în siguranță: culcat, pe lateral, astfel încât să se creeze o presiune minimă în zona abdominală. Ei pot efectua anumite exerciții de respirație. De asemenea, pot mobiliza ușor articulația șoldului, pelvisul, oasele pelvine pentru a-și conștientiza postura, burta, pentru a se pregăti pentru naștere. De asemenea, este important să nu facă o plimbari lungi, ci să le împartă în două sau trei părți și să meargă doar pentru o perioadă scurtă de timp, poate 20 de minute, apoi să se așeze.

Poate fi prevenită dezvoltarea diastazei în timpul sarcinii?

Potrivit lui Alja Malis, dezvoltarea diastazei în timpul sarcinii poate fi prevenită. A avut-o în timpul celei de-a doua sarcini, dar a dispărut în momentul nașterii. Acesta este un caz rar. Într-adevăr, se pot face multe pentru a preveni creșterea diastazei. La Vadbena Klinika, ei fac acest lucru în trei moduri, și anume cu exerciții speciale pentru mușchiul abdominal profund (practic adăugând spațiu mușchilor abdominali laterali și astfel îi ușurează). O altă modalitate implică învățarea modului corect de a te ridica și de a respira corect în timp ce faci asta. A treia metodă este utilizarea benzii kinesio, care oferă o propriocepție mai bună, o mai bună conștientizare a corpului, un flux sanguin crescut și un pic de sprijin.

Este important ca exercițiile Kegel să fie efectuate corect sau sunt suficiente simple strângeri?

Când menționăm exercițiile Kegel, ne imaginăm strângerea mușchilor. Cu toate acestea, mușchii planșeului pelvin trebuie să funcționeze ca o trambulină: trebuie să se întindă elastic în timpul inhalării și să urce în timpul expirației. Ambele sunt contracții și ambele sunt la fel de importante. Adică trebuie să putem relaxa mușchii podelei pelvine prin inhalare, pentru că apoi se întind elastic, și îi activăm prin expirație și se strâng. În acest fel, ei rămân elastici. La Vadbena Klinika se folosesc si mingi de masaj terapeutic cu care masează podeaua pelviană. Unele exerciții presupun relaxarea și contractarea mușchilor. Este foarte important să activați mușchii podelei pelvine, deoarece aceștia permit și activarea mușchilor abdominali profund gratuit.

Ce ziceți de exercițiile cu o lungime cervicală scurtă?

''Trebuie să aibă grijă să nu crească presiunea abdominală și să efectueze în primul rând exerciții așezate, culcat. Alături de acestea, pot observa ce se întâmplă. Exercițiile sunt foarte blânde: miști un picior, un braț, expiră ușor, activezi mușchii, ar trebui să faci exerciții de respirație, deoarece respirația activează mușchii profunzi.''

Exerciții fizice după cezariană

Expertul consideră că zona după cezariană este foarte trecută cu vederea, nimeni nu se adresează cu adevărat cicatricilor, nu este suficient ca femeia să aplice doar cremă la suprafață. Zona trebuie să fie masată – de ea însăși sau de un profesionist. După a doua operație cezariană, ea poate ajunge cu diastaza recti, care împiedică funcționarea corectă a mușchilor abdominali și poate duce la un fel de blocare a căilor limfatice, energetice. Ele pot efectua în mod similar toate exercițiile, doar mai încet, mai sensibil. Expertul le recomandă să-și asculte corpul.

Confortul îmbrăcămintei în timpul exercițiilor fizice

Ea a explicat de ce o femeie însărcinată trebuie să se gândească la confortul îmbrăcămintei în timpul exercițiilor și, în general, peste tot. Ea a evidențiat două puncte – nu este important doar ca acestea să aibă îmbrăcăminte confortabilă în jurul abdomenului, ci și în jurul coastelor, deoarece aici se află diafragma, principalul mușchi de respirație. În timpul sarcinii, nu este bine să porți sutiene rigide cu sârmă, deoarece diafragma nu are unde să se retragă pentru făt, fătul nu are poziția corectă și pot apărea probleme cu alinierea rectului..

Ea a recomandat femeilor însărcinate să poarte îmbrăcăminte moale și elastică care se adaptează la burta gravidei, precum colanții LELOSI. Aceștia sunt grozavi pentru că se strâng înapoi odată cu burta după naștere. Totodată, când femeile sunt postpartum și au mușchii slăbiți, când au burta slăbită,colanții LELOSI oferă un sprijin blând. Expertul nu pledează pentru corsete, deoarece acestea oferă prea multă libertate mușchilor. Cu toate acestea, colanții LELOSI oferă sprijinul minim potrivit, mai ales după a treia, a patra sarcină. Ea a recunoscut că este o provocare pe piață să găsești colanți care să se potrivească în timpul sarcinii și postpartum.

La LELOSI, am luat în considerare toate aceste provocări care apar în timpul și după sarcină. În colecția noastră bogată de îmbrăcăminte, am adăugat colanții Matylda și colanții Bluebell.

Colanții Matylda și colanții Bluebell sunt alegerea perfectă pentru femeile însărcinate și pentru toate femeile care apreciază confortul și stilul. Elasticitatea lor excepțională permite mișcarea fără restricții în timpul exercițiilor fizice și a altor activități fără constrângeri. Materialul respirabil și capacitatea de a regla temperatura asigură prospețime și confort, indiferent de circumstanțe. Talia înaltă, care poate fi pliată în jos, oferă un sprijin blând pentru burtă, care este deosebit de benefic în timpul sarcinii și după naștere. Acești colanți sunt adaptabili, confortabili și emană sofisticare, făcându-i o alegere excelentă și pentru obligațiile de muncă.

În colaborare cu Alja Malis de la Vadbena Klinika, LELOSI urează tuturor viitoarelor mămici o sarcină fericită și sănătoasă, plină de momente prețioase. Fie ca maternitatea să fie plină de amintiri care vă vor rămâne veșnic gravate în minte.

Prepared by: Nikolina Koljanin